zanimljivosti

Bisfenol A (BPA) kao endokrini disruptor

Bisfenol A (BPA) je kemijski spoj za kojega se smatra da ima štetne učinke na tijelo kao endokrini disruptor.

Potkraj 2016. europska zajednica je BPA klasificirala kao tvar kandidata za uključivanje u Dodatku XIV Uredbe REACH zbog svojih reprotoksičnih svojstava (CMR tvar). U 2017. Europska kemijska agencija (ECHA) podržala je francuski prijedlog razmatranja BPA kao SVHC (Substance of Very High Concern) zbog svog djelovanja kao “endokrini disruptor ljudskog zdravlja

POPULACIJE S NAJVEĆOM IZLOŽENOŠĆU ZA ENDOKRINE DISRUPTORE:

• Djeca ispod 3 godine,

• Trudnice,

• Kronični bolesnici (hemodijaliza).

NEKI OD RAZLOGA ZAŠTO SE UPOTREBA BISFENOLA A SMATRA ŠTETNOM SU:

Hormonska neravnoteža: BPA može oponašati djelovanje hormona u tijelu,

Štetan utjecaj na plodnost: BPA može imati štetan utjecaj na plodnost kod muškaraca i žena,

Povećani rizik od karcinoma: neki istraživači sugeriraju da BPA može povećati rizik od raznih vrsta karcinoma, uključujući rak dojke, prostate i debelog crijeva,

Razvoj fetusa i male djece,

• Razni drugi učinci: pretilost, dijabetes, srčane bolesti i probleme s mozgom i živčanim sustavom.

U Europskoj uniji i Kanadi, BPA se regulira i ograničava se njegovo korištenje. Primjer je zabranjeno korištenje BPA-a u bočicama za hranjenje djece. U drugim zemljama, kao što su Sjedinjene Američke Države, BPA nije zabranjen, ali postoje preporuke i smjernice koje ograničavaju njegovo korištenje u određenim proizvodima. Iako nije u potpunosti zabranjen u svim zemljama, postoji zabrinutost za zdravlje zbog mogućih štetnih učinaka BPA-a, osobito u razvoju fetusa i male djece. Stoga, neke vlade i organizacije preporučuju smanjenje izloženosti BPA-u, osobito za trudnice, dojilje i djecu.

Kao posebno osjetljiv način unosa Bisfenola A (BPA) se smatra unos intravenoznim pristupom. Stoga je francuski proizvođač Didactic razvio posebne infuzijske linije koje na sadrže Bisfenol A (BPA).



Neki od znanstvenih članaka o štetnim učincima bisfenola A na zdravlje ljudi, koje ukazuju na potencijalno štetne učinke bisfenola A i podržavaju napore za njegovo ograničavanje i eliminaciju iz upotrebe:

1. Vandenberg LN, et al. Urinary, Circulating, and Tissue Biomonitoring Studies Indicate Widespread Exposure to Bisphenol A. Environmental Health Perspectives. 2010;118(8):1055-1070.

2.Rochester JR. Bisphenol A and human health: A review of the literature. Reproductive Toxicology. 2013;42:132-155.

3.Rubin BS. Bisphenol A: An endocrine disruptor with widespread exposure and multiple effects. Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology. 2011;127(1-2):27-34.

4.Saal FS, et al. Chapel Hill bisphenol A expert panel consensus statement: integration of mechanisms, effects in animals and potential to impact human health at current levels of exposure. Reproductive Toxicology. 2007;24(2):131-138.

5.Welshons WV, et al. Large effects from small exposures. III. Endocrine mechanisms mediating effects of bisphenol A at levels of human exposure. Endocrinology. 2006;147(6 Suppl):S56-S69